Opperdoezer Ronde

 4,91 65,40

De aardappel wordt door aardappelkenners en vooraanstaande culinaire specialisten beschouwd als een echte delicatesse. Zeer geschikt om te koken en te bakken.

Opperdoezer Ronde een gewilde seizoensaardappel in Nederland

Dit ras van rond 1867 is een vroeg ras. Het heeft ovaalronde onregelmatig gevormde gele knollen met diepe ogen. Het vruchtvlees is geel/wit en de structuur is stevig wasachtig, m.a.w. een vastkoker. Het heeft een heerlijke romige smaak. De aardappel wordt door aardappelkenners en vooraanstaande culinaire specialisten beschouwd als een echte delicatesse. Zeer geschikt om te koken en te bakken. Dit ras heeft een Europese BOB-bescherming.

Puur product: ambacht en oeroud

Nederland heeft een hele bijzondere oeroude aardappel: Opperdoezer Ronde. Deze aardappel mag alleen worden geteeld in een straal van 1 km rondom de kerk van dit dorpje – Opperdoes. Hier wordt al bijna 160 jaar lang met trots de Opperdoezer Ronde geteeld en geoogst door 13 telers. Het telen gebeurd in ongeveer 9 weken vanuit een moeder aardappel ook wel pootgoed genoemd. We gaan straks het land op en dan laten we zien hoe aardappels vanuit het pootgoed op ‘ruggen’ groeien. Het oogsten gebeurd veelal nog met de hand, vanwege de kwetsbare schil. Vandaag willen we jullie laten zien waar en hoe Opperdoezer Ronde groeien, zodat jullie met eigen ogen kunnen zien wat ons zo uniek maakt.

Het ras van de Opperdoezer Ronde is gedurende al die tijd onveranderd gebleven, waardoor deze nostalgische aardappel een echt oer-Hollands product is, dat nog steeds net zo heerlijk romig smaakt als vroeger. Met zijn herkenbare, robuuste ronde vorm, diepe ogen en dunne schil straalt de Opperdoezer Ronde authenticiteit uit als geen ander.

Oorsprong: Nederlandse bodem en BOB

Dit land hier en ook mijn land ligt in de 100 hectare zavelgrond (zand/klei) rond de kerk van Opperdoes, waardoor ik dit ras onder de BOB-status mag telen. De grond is heel belangrijk voor de smaak. De BOB-status, wat is dat? De Opperdoezer Ronde heeft namelijk een BOB-status, wat staat voor Beschermde Oorsprong Benaming. Met dit keurmerk moet het ras Opperdoezer Ronde geproduceerd, verwerkt en bereid worden binnen een bepaald gebied – rondom de kerk van Opperdoes – en volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Nergens anders mag deze aardappel dus geteeld worden. Het ras mag daarom ook niet aangepast worden, omdat het dan een ander ras wordt en daarmee verliest de Opperdoezer Ronde zijn status en wij een stukje culinair erfgoed.

Om dit speciale aardappeltje te beschermen is er een telersvereniging opgericht, waar ik samen met 21 telers lid van ben. Deze vereniging zorgt voor de afzet, waarborgt de kwaliteit en geeft het pootgoed uit. De verdeling van de teeltgronden ligt al generaties lang vast en uitbreiding is alleen mogelijk als een van de leden stopt.

Gewicht1 kg
KG

1, 1,5, 5, 10, 20